Wat is nou dat Star Citizen? Misschien heb je er al wat over gehoord, misschien ook niet, maar Star Citizen is een ruimte simulatie die al vrij lange tijd in ontwikkeling is bij Cloud Imperium Games (Vaak afgekort als CIG). De studio is opgericht in 2012 en de ontwikkeling van Star Citizen is ook rond die tijd van start gegaan. Het grote brein achter Star Citizen is Chris Roberts, wellicht bekend als de bedenker van de Wing Commander franchise.
Heel veel info over de ontwikkeling van Star Citizen is te vinden op de officiële website.
Wat is er allemaal te doen?
Zoals gezegd, het is allemaal nog in Alpha stadium, dus veel van wat er allemaal te doen moet zijn in de toekomst, is nog niet beschikbaar. Maar toch is er al best wat te doen.
FPS Missies – van fans van first person schietspellen zal dit wel een pluspunt zijn. Je kan veel missies doen die inhouden dat je first persoon gaan vechten tegen slechteriken. Dit kunnen NPC’s (Non-Player Characters) zijn, maar ook andere spelers. Je kan missies accepteren die inhouden dat je een object (vaak een bunker) moet gaan helpen verdedigen, of dat je de al aanwezige slechteriken allemaal moet verslaan. Wil je als premiejager of huurling aan de slag, dan is dit jouw ding.
Mining – je kan ook het zoeken en delven van (kostbare) grondstoffen gaan proberen. Dit kan met de hand (met handgereedschap) met een grondvoertuig of met een schip. Het is dan zaak om de spullen rechtstreeks te verkopen, of ze eerst aan te bieden aan een raffinaderij waarna de materialen meer waard worden.
Vrachtvervoer – jazeker, je kan ook als vrachtwagenchauffeur de kost verdienen. Je gaat dan met een schip die geschikt is om vracht te vervoeren naar een bepaalde plek om daar materialen te kopen en deze materialen op een andere plek, met winst, weer door te verkopen. Of je gaat missies doen waarbij je een pakket op moet halen op plek A en deze moet brengen naar plek B.
Reddingmissies – het kan wel eens gebeuren dat er iets misgaat. Je wordt geraakt door een kogel, je verongelukt met je schip, of wat dan ook. Dan heb je dus hulp nodig, je kan dan de hulp inroepen van een andere speler. Jij kan ook een missie accepteren waarin je een NPC moet zoeken en/of redden. (Voor het redden ben je meestal te laat, de NPC is dan vaak al overleden, maar dan moet je dit bevestigen en dan kan je de missie alsnog afronden)
Refuelling – oftewel, het voorzien van andere spelers van brandstof. Dit is een vrij nieuwe feature en zal nog niet echt vaak gebruikt worden, aangezien er voldoende plaatsen zijn waar je als speler naartoe kan om brandstof te halen.
Wat komt er nog allemaal?
Veel! Zaken zoals het ontdekken van gebieden (exploration) gaat een feature worden, maar ook het recyclen van materialen (salvaging) zal in de toekomst een ding gaan worden. Er staat ook een single player versie op de planning, dit is bekend onder de naam Squadron 42. En wie weet wat er verder nog allemaal op de planning staat? Die planning kan je trouwens hier vinden. Op dit moment kijken veel mensen uit naar het toevoegen van een nieuw stelsel, genaamd Pyro.
En wanneer komt dat allemaal dan?
Eerlijk gezegd? Geen idee! De ontwikkeling gaat de laatste tijd steeds sneller maar omdat het allemaal veel werk is, ook al werkt er een enorm team aan, kan dit echt nog wel jaren duren voordat het spel echt uit komt. Op veel plekken, zoals Reddit of op het publieke forum van de studio vinden mensen het leuk om steeds de vraag te stellen wanneer de release zal zijn, maar ik denk dat niemand die vraag kan beantwoorden.
Wat kost het om te spelen?
Dat ligt voor een groot deel aan jezelf. Je kan gaan voor de Free Fly evenementen die een aantal keer per jaar gehouden worden, of je kan gaan spelen door het kopen van een startpakket (Game Package). Zo’n startpakket bestaat uit één schip, wat startgeld en het recht tot het downloaden en spelen van het spel. De prijs varieert van zo’n $45 tot boven de $1200. Hoeveel geld je aan het spel moet uitgeven is aan jou, je kan het houden tot het startpakket en vervolgens verder alles doen met ingame geld, maar je kan ook extra geld in het spel steken door extra schepen of andere spullen te kopen waarmee je de ontwikkeling steunt. Let wel; het hoeft dus niet, meer dan het startpakket hoef je dus niet te kopen met echt geld!
Waar rekening mee te houden
Zo nu en dan komen er patches uit, gemiddeld zo’n 4 per jaar, eens per kwartaal. En met elke patch bestaat de kans dat er een wipe plaats vindt. Dat wil zeggen dat al de voortgang die je in het spel hebt behaald, gewist kan worden. Dus reputatie, schepen, geld en spullen zou je door zo’n wipe kwijt kunnen raken.